Finale van de Baloise Ladies Tour 2021 in Zulte

  • 19 november 2020

De gemeente Zulte wordt op zondag 11 juli 2021 gastgemeente voor de slotrit van de Baloise Ladies Tour. Dat is de nieuwe naam voor de BeNe Ladies Tour, een hoogstaande rittenwedstrijd in het dameswielrennen. Na de logische afgelasting dit jaar wil het gemeentebestuur volgend jaar opnieuw aanknopen bij hun wielertraditie van weleer. De gemeente zet in op evenementen op maat van Zulte, die Zulte op de kaart zetten. De organisatie van de slotrit zorgt voor een grote uitstraling en zo wordt ook extra luister gegeven aan de Vlaamse Feestdag. De samenwerking tussen de gemeente en organisator Sportadviesbureau GLS wordt komende dinsdag voorgelegd aan de gemeenteraad.
 
Van donderdag 8 tot en met zondag 11 juli 2021 wordt de zevende editie van de BeNe Ladies Tour, intussen omgedoopt tot Baloise Ladies Tour, verreden. In 2020 werd deze wedstrijd logischerwijs afgelast door het coronavirus. Als de virussituatie het toelaat, wordt het volgende zomer uitkijken naar de opvolgster van de Duitse Lisa Klein. Deze internationale wedstrijd voor vrouwen met het 2.1 UCI-statuut op de kalender, verwelkomt ieder jaar de wereldtop in het vrouwenwielrennen. Jolien D’hoore en Marianne Vos wonnen de wedstrijd ieder tweemaal. In 2019 stonden er 30 nationaliteiten aan de start.
 
Deze vierdaagse gaat ook dit jaar van start in het Nederlandse Utrecht. De slotrit zal op zondag 11 juli, de Vlaamse feestdag, starten en aankomen in Zulte. Na een lus in de Vlaamse Ardennen zullen er in de eindfase meerdere plaatselijke ronden verreden worden.
 
De gemeente Zulte was normaal in 2020 al gastgemeente geweest voor de zaterdagrit. Het bestuur is heel blij om na de terechte afgelasting in 2020 volgend jaar de finalerit te verwelkomen. Zulte heeft een rijke wielertraditie. Jarenlang werd in deelgemeente Olsene de ‘Omloop Het Volk’ en later de ‘Omloop Het Nieuwsblad’ voor junioren georganiseerd. De laatste editie in 2010 werd gewonnen door Dylan Teuns, intussen één van de beste Belgische profrenners en winnaar van een bergetappe in de Tour de France 2019. De gemeente is verheugd om 11 jaar later opnieuw een topwielergebeuren in Zulte te mogen verwelkomen. Het feit dat dit jaar de finale van de vierdaagse in Zulte gereden wordt en die dag dus ook de eindwinnaar bekend zal worden, geeft extra uitstraling aan het evenement. Dit is een organisatie op maat van Zulte. De gemeente maakt er een echt wielerfeest van en geeft hiermee ook extra luister aan de Vlaamse Feestdag op 11 juli.